Monday, 26 December 2011

Monday, 26 December 2011

Pengangkutan jalan dan kereta api


Kesan-kesan alam sekitar yang paling penting daripada sektor pengangkutan adalah disebabkan oleh pelepasan bahan pencemar udara, CO2 dan bunyi bising. Jalan dan fret pengangkutan kereta api bertanggungjawab ke atas pembebasan bahan pencemar udara. Pelepasan CO2 oleh jalan pengangkutan fret antarabangsa meningkat di seluruh dunia, dan tidak ada tanda-tanda bahawa trend ini dapat dibendung tidak lama lagi.

          Langkah-langkah untuk membendung pencemaran seperti meningkatkan cukai  bahan api pengangkutan, mengetatkan piawaian kecekapan bahan api untuk kenderaan, promosi bahan api alternatif dan peningkatan logistik adalah diperlukan. Sumbangan fret pengangkutan jalan dan rel kepada pencemaran udara semakin berkurangan di kebanyakan tempat di dunia, terutamanya disebabkan oleh pelbagai piawaian kenderaan yang telah dilaksanakan di seluruh dunia dan dilakukan secara berkala. Hanya di sebahagian bahagian dunia yang mempunyai pertumbuhan yang sangat tinggi dalam pengangkutan,pengeluaran masih belum berkurang.
 Pencemaran bunyi bising merupakan satu masalah yang sama penting  seperti pencemaran udara. Ia memberikan kesan yang teruk kepada kesihatan sehingga menyebabkan bilangan kematian yang tinggi setiap tahun. Terdapat pelbagai langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan pencemaran trafik fret ke tahap bunyi ambien.Langkah-langkah yang paling berkesan dari segi kos bagi menangani bunyi bising adalah seperti mewujudkan polisi yang berkesan;  Polisi ini dapat mengurangkan kesan pencemaran bunyi bising untuk kesejahteraan semua.

0 comments:

 
◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates