Friday, 23 December 2011

Friday, 23 December 2011Pengangkutan Udara Antarabangsa :  Impak Globalisasi Pada Tahap Aktiviti

Pengangkutan udara ialah industri utama yang menyediakan input penting kepada ekonomi yang luas, proses politik dan sosial. Pengangkutan udara adalah penting terutamanya kepada pembangunan ekonomi. Contohnya ia memberikan sumbangan dalam sektor pelancongan dimana pelancong menggunakan perkhidmatan penerbangan untuk ke sesuatu destinasi dengan pantas. Kekurangan perkhidmatan pengangkutan udara akan memberikan kesan kemerosotan pertumbuhan ekonomi negara.

Analisis tertumpu kepada satu sektor kecil, penerbangan perdagangan antarabangsa dan hanya satu arah sebab-musabab implikasi globalisasi untuk sektor ini. Sebagai contoh hubungan antara pengangkutan udara antarabangsa dan domestik sebagai bentuk perikatan syarikat penerbangan. Pelaburan antara syarikat penerbangan dijalankan di antara satu sama lain untuk membentuk rangkaian global yang semakin meningkat.  Keadaan ini berlaku dalam Kesatuan Eropah (EU).
Globalisasi Dan Pengantarabangsaan

Friedman (2005) mencadangkan dunia “rata”, dalam erti kata bahawa globalisasi telah meleperkan perjalanan antara negara-negara pasaran perindustrian dan yang baru muncul. Globalisasi perdagangan, penyumberan luar (outsourcing), bekala dan kuasa politik telah mengubah dunia selama-lamanya. Beliau juga menyatakan bahawa kadar globalisasi adalah mempercepatkan dan akan terus mempunyai kesan yang semakin meningkat kepada organisasi perniagaan dan latihan. Keadaan ini dilihat sebagai produk penumpuan dari kemunculan komputer peribadi dan kabel optik gentian mikro, digabungkan dengan kebangkitan perisian aliran kerja. Beliau memanggil keadaan ini sebagai “Globalisasi 3.0” yang berbeza daripada “Globalisasi 1.0” (apabila negara dan kaerajaan protagonis utama dalam globalisasi) dan “Globalisasi 2.0” (di mana syarikat-syarikat multinasional membawa jalan dalam memacu integrasi global).

Cairncross (1997) melihat ia dari perspektif yang sedikit berbeza. Kemudahan yang semakin meningkat dan kelajuan komunikasi dilihat sebagai mewujudkan sebuah dunia di mana jarak mempunyai kaitan dengan kebolehan untuk bekerja atau berinteraksi bersama-sama. Pekerja dikatakan mampu untuk menyara hidup di mana-mana sahaja, negara-negara akan mendapati diri mereka bersaing bagi warganegara sebagai induvidu yang berpindah atas sebab-sebab antara cukai yang lebih rendah dan cuaca yang lebih bagus. Pergerakkan mereka akan diterajui oleh sektor penerbangan yang pantas.

Pengangkutan udara walaupun masih baru namun ia berkait rapat dengan globalisasi dan revolusi telekomunikasi. Ia penting dalam pembukaan pasaran buruh, pemudah cara untuk pembangunan industri yang membenarkan pengeluaran dan penyelenggaraan perkakasan telekomunikasi yang murah. Selain itu, ia bermanfaat dari segi kawalan trafik udara, navigasi dan peningkatan keselamatan.


Pengangkutan udara antarabangsaAwal abad ke 21 menyaksikan pengantarabangsaan dan globalisasi ekonomi dunia yang berterusan.  Terdapat juga bukti kewujudan globalisasi budaya dan politik  yang lebih mendalam. Pengangkutan udara memainkan peranan dalam memupuk  perkembangan ini, tetapi syarikat penerbangan dan infrastruktur pengangkutan udara, telah bertindak balas terhadap perubahan permintaan kepada perkhidmatan mereka. Pengangkutan udara adalah pemudah cara dan oleh itu, permintaan untuk perkhidmatan yang diperolehi daripada keperluan untuk pengangkuta antarabangsa yang berkualiti tinggi, pantas dan boleh dipercayai. Globalisasi boleh ditakrifkan  sebagai permintaan untuk mobiliti dan akses yang lebih tinggi tetapi tuntutan-tuntutan ini adalah untuk jenis penumpang dan kargo. Ia membuat perjalanan ke tempat-tempat yang berbeza dan pada jarak yang berbeza daripada norma sebelumnya.


Pengangkutan udara antarabangsa adalah kurang daripada satu abad lama, tetapi kini merupakan penyumbang utaman globalisasi dan terus membentuk semula untuk memenuhi permintaan integrasi ekonomi dan sosial. Dari segi ekonomi iaitu dari segi statik, globalisasi berlaku untuk memudahkan pembahagian buruh yang lebih besar dan membolehkan negara-negara untuk mengeksploitasi kelebihan berbanding mereka dengan cekap. Keadaan ini dalam jangka masa yang lebih panjang akan menjadi lebih penting. Globalisasi merangsang pemindahan teknologi dan buruh dan membolehkan dinamisme yang mengiringi aktiviti keusahawanan untuk merangsang pembangunan teknologi dan proses baru yang meningkatkan kebajiakan global. Pengangkutan udara telah memainkan peranan pada masa lalu ia akan terus memainkan peranannya sehingga masa hadapan.

0 comments:

 
◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates