Sunday, 9 October 2011

Sunday, 9 October 2011
SECARA RINGKAS MENGENAI :
OECD (ORGANISATION FOR ECONOMIC CO- OPERATION AND DEVELOPMENT)
1) OECD merupakan satu forum yang melibatkan kerajaan di 30 buah negara demokrasi. Kerajaan ini  bekerjasama untuk menangani cabaran ekonomi, sosial dan persekitaran globalisasi. OECD juga bertindak memahami dan membantu kerajaan untuk bertindak balas terhadap perkembangan baru seperti tadbir urus korporat, ekonomi maklumat dan suatu cabaran penuaan penduduk (challenges of an ageing population).


2) Pertubuhan ini menyediakan persekitaran di mana kerajaan boleh membandingkan dasar pengalaman, mencari jawapan kepada masalah bersama, mengenal pasti amalan yang baik dan bekerja untuk menyelaraskan dasar-dasar domestik dan antarabangsa.

3)Negara-negara anggota OECD adalah seperti Australia, Auatria, Belgium, Kanada, Republik Czech, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Itali, Jepun, Korea, Luxembourg, Maxico, Belanda, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Republik Slovak, Sepanyol, Sweden, Switzland, Turki, United Kingdom dan Amerika Syarikat. Suruhanjaya Komunity Eropah mengambil bahagian dalam kerja-kerja OECD. OECD Penerbitan menyebarkan secara meluas hasil pengumpulan statistik Pertubuhan dan penyelidikan mengenai isu-isu ekonomi, sosial dan alam sekitar serta konvensyen, garis panduan dan standard yang dipersetujui oleh ahli-ahlinya.

0 comments:

 
◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates